Відкриття телемедичного центру в Обласній клінічній лікарні

11 липня 2019 року відбулось відкриття телемедичного центру в Обласній клінічній лікарні та телемедичної мережі Одеської області за присутності першого заступника голови Одеської обласної ради Радковського О. В. та т.в.о. Голови Одеської обласної державної адміністрації Шаталової С. М.

Одеська область першою серед регіонів України створила вертикально інтегровану систему телемедичних консультацій, в яку залучені 84 медичні заклади Одеської області – від амбулаторій сімейної практики, центральних районних лікарень до  високоспеціалізованих обласних лікарень.

«Пришла заявка на консультацию пациентов по поводу заболевания легких. Заявочку мы взяли в работу, пригласили на консультацию наших докторов: доктора-пульманолога, таракального хирурга. Заявки представлены на консультацию. Представлены снимки, представлены исследования. Сейчас по видеосвязи доктора общались. Это была Захаровская районная больница. Общались с доктором из Захаровки. И мы пишем сейчас висновок»,

Начмед ООКЛ Баязітов Микола Рашитович на відкритті центру телемедицини в Одесі

— розповіла оператор-диспетчер Алла Соковська.

Телемедицина наближає до мешканця самого віддаленого населеного пункту Одещини консультацію висококваліфікованих спеціалістів обласних лікарень. Це відбувається за допомогою медичної-інформаційної системи SymplexMed, яка дає можливість пересилати в електронному форматі медичну інформацію пацієнта, включаючи дані електрокардіографії, рентгендіагностики, УЗД, КТ, МРТ діагностики,  лабораторних досліджень, та забезпечувати ефективну комунікацію лікуючого лікаря з спеціалістом консультантом обласних закладів.

Для формування телемедичної мережі Одещини системно з 2017 року було закуплено 198 мобільно-діагностичних комплексів для фельдшерів та медичних сестер сімейних амбулаторій, які дозоляють виміряти життєві показники пацієнта та передати їх до сімейного лікаря для постановки діагнозу та визначення подальшого плану лікування, а сімейний лікар у разі необхідності може отримати експертний висновок іншого лікаря.

В приймально-діагностичних відділеннях 35 районних та міських лікарень, 19 закладах обласного підпорядкування розгорнуті кабінети телемедичного консультування. Така мережа дозволяє як в екстреному, так і в плановому порядку дистанційно організувати консиліум лікарів для рятування життя хворих та вирішення складних діагностичних питань.

Обласна телемедична мережа створена в рамках програми «Доступна медицина 2017-2020 рік» за підтримки Одеської обласної державної адміністрації та Обласної ради. Для створення телемедичного центру в Обласній клінічній лікарні витрачено майже 2 млн. 945 тис. гривень. Створено колл-центр, відділ технічної підтримки та відділ інформаційної роботи.

«Логика заключается в том, что пациенту не обязательно ехать в область, для того чтобы получить какие-то рекомендации. Многие вопросы решаются при помощи телемедицины. Т. е. представляется информация о патологии, о пациенте, об анализе, которые могут быть сделаны, рентгеновские снимки. И в процентах 90 случаев можно дать заключение с диагнозом и рекомендациями по лечению»,

— прокоментував головний пульмонолог управління охорони здоров’я Одеської області Олександр Смоляний.

В системі телемедицни консультативну допомогу надають 152 лікаря консультанти за 21 спеціальністю. Найбільшим попитом користуються консультації кардіологів, рентгенологів та пульмонологів.

Система в тестовому режимі запрацювала 15 квітня 2019 року, та на даний час проведено 5269 консультацій мешканцям всіх районів Одещини.

Найбільшу кількість консультацій отримано мешканцями Лиманського, Іванівського, Овідіопольского, Саратського, Тарутинського та Кодимського  районів.

Також пройшло 5 телеконсультувань Одеської обласної лікарні з національними інститутами та закордонними клініками.

В Одеській області доступність до якісної діагностики та експертного висновку визначається не лише кілометрами доріг. Сьогодні ще одним виміром стала доступність до інтернету та телемедичних технологій, які наближають лікаря до пацієнта, прискорюють надання якісної медичної допомоги та рятують життя.

Адміністрація.

Про автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Вам також можуть сподобатися ці