Що таке Телемедицина?

📌 Телемедицина – це спосіб отримати медичну допомогу або консультацію від лікаря за допомогою комп’ютера, смартфона або інших пристроїв, які підключені до Інтернету. Така медична консультація може бути зручною, особливо коли важко дістатися до лікаря особисто, особливо в умовах війни. Використовувати засоби телекомунікації можуть і лікарі для консультування з іншими лікарями-спеціалістами щодо встановлення діагнозу та призначення лікування.

📌 Низка пакетів послуг Програми медичних гарантій НСЗУ передбачають можливість використання телемедицини для надання послуг. Зокрема міститься згадка про телемедицину в пакетах:

◼️ “Екстрена медична допомога”

◼️ “Первинна медична допомога”

◼️ “Ведення вагітності в амбулаторних умовах”

◼️ “Діагностика та лікування дорослих і дітей, хворих на туберкульоз, у стаціонарних та амбулаторних умовах”

◼️ “Медична допомога при гострому інфаркті міокарда”

◼️ “Мобільна паліативна медична допомога дорослим і дітям”, “Стаціонарна паліативна допомога дорослим та дітям”

◼️ “Супровід і лікування дорослих та дітей хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги”

◼️ “Медична реабілітація немовлят, які народились передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя” тощо.

❗ Рішення про доцільність використання засобів зв’язку для консультування, виписування рецепта на ліки чи направлення на лабораторну чи інструментальну діагностику приймає лікар.

З початку року медзаклади внесли в електронну систему охорони здоров’я понад 6 млн 301 тис. електронних медзаписів про надані послуги засобами телекомунікаційного зв’язку. З яких 91,35 % внесли комунальні заклади охорони здоров’я. Однак, якщо в комунальних закладах кількість електронних медзаписів складає трохи більше 5%, то в приватних і ФОП – більше 10%.

За дослідженнями проєкту «Сталий розвиток національних систем охорони здоров’я» (LHSS), найактивніше використовують засоби телемедицини, порівняно з іншими регіонами, демонструють: Дніпропетровська, Львівська, Одеська та Полтавська області. У 2022 році в регіонах, де йшли активні бойові дії, частка використання телемедичних послуг була вищою порівняно з іншими регіонами: в Сумській, Харківській, Херсонській та Луганська області. https://cutt.ly/QwlZSarf.

Розвиток телемедичних послуг закріплено на державному рівні. Нещодавно, 4 вересня, президент підписав Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування телемедицини. Закон передбачає впровадження комплексного підходу до розвитку телемедицини, спрямованого на збереження та зміцнення здоров’я громадян в разі виникнення надзвичайних ситуацій та воєнних загроз. Також Урядом схвалено Стратегію розбудови телемедицини в Україні.

Джерело

Адміністрація.

Про автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Вам також можуть сподобатися ці