Олена Зеленська запустила програму ментальної підтримки українців “ТИ ЯК?”

Що таке ментальне здоров’я? Це психічне здоров’я, духовне чи душевне і відповідно до визначення Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я це – стан благополуччя, при якому людина, може реалізувати свій власний потенціал протистояти звичайним життєвим стресам продуктивною плідною роботою, а також робити внесок у життя своєї спільності.

Наразі війна, та людей з проблемами ментального здоров’я набагато збільшилося. Постійний стрес, обстріли, повітряні тривоги надають негативний вплив на психічне здоров’я. Не варто недооцінювати вплив ментального здоров’я, бо це важлива частина здоров’я кожної людини. Це вміння звертати увагу на свій стан, справлятися зі стресом, проживати горе, біль, страх і не застрягти в них під час війни. Це важливо, як ніколи, тому, що в турботі за своє ментальне здоров’я, ми знаходимо сили жити далі, допомагати країні, та підтримувати рідних.

Останні дослідження які були проведені в жовтні 2023 року, що серед основних скарг на ментальне здоров’я це тривожність і напруга 50%, порушення сну – 47%, ці симптоми вже є вагомою причиною звернутися до лікаря за підтримкою в питаннях ментального здоров’я. Станом на початок 2024 року, майже 70000 медичних працівників, керівники медичних установ, лікарі, медсестри, медбрати, фельдшери, та інші медичні працівники, пройшли навчання за програмою ВОЗ і можуть допомагати в охороні ментального здоров’я.
Щоб знайти лікаря з відповідною підготовкою у своєму регіоні, потрібно скористатися онлайн карткою на сайті НСЗУ або зателефонувати за номером 16-77

У 90% українців є симптоми щодо травматичного розладу. ПТСР- це лише частина, і не тільки стрес, і не хронічний стрес, а дістрес. Він відрізняється від слова стрес. Це те, з чим впоратися практично неможливо. Дістрес – це коли на людину тривалий час тиснуть на негативні емоції, стрес переходить у наступну стадію дістрес. При дістресі, людина вже не змозі боротися з негативним настроєм, організм настільки ослаб, що не здатний мобілізуватися проти недуги самостійно.

І ось ці реакції страху, жаху, паніки, все що ми переживаємо, у когось переходить у розлад, в тому числі ПТСР, а у когось воно залишається на іншому рівні. Рівень стресових розладів в Україні дуже великий. Ця війна вийшла на рівень ментальних воїн усього світу.. Скільки задіяно країн. Якщо перерахувати союзників України і тих, кого Росія намагається втягнути в цю хмару. Коли відвідуєш інші країни під час війни, місцеві жителі запитують: «Як ви, українці, все це витримуєте?>> і пояснюєш їм: Тож щодня починаєш, як останній! Коли не знаєш, чи прилетять ракети агресора, чи буде світло, які новини з фронту надійдуть від близької людини, чи буде робота та житло у тих, кого війна вигнала з рідних місць?

Олена Зеленська запустила програму ментальної підтримки українців «ТИ ЯК?» До сімейного лікаря можна і потрібно звертатися не тільки тоді, коли серце болить фізично, а й тоді коли погано через тривогу та стрес, відповідає офіційно Олена Зеленська.

Про автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Вам також можуть сподобатися ці